La dificultat de construir junts (II)

 window to the world_327x216

 Dèiem en el comentari anterior que el problema de moltes organitzacions no és tant ser petites com estar poc connectades. Potser el primer pas per estar-hi sigui reconèixer que totes, persones i organitzacions, som incompletes i vulnerables, però alhora valuoses. Si no és així, si pensem que som prou forts per no necessitar ningú, que els altres no tenen res per aportar-nos, aleshores difícilment voldrem cooperar. El desig de construir plegats acostuma a néixer de la consciència de la vulnerabilitat pròpia i del valor de l’altre.

Una màxima col·laborativa per aplicar-nos, en el dia a dia de les nostres organitzacions, podria ser: “sempre que necessitis o vulguis fer alguna cosa, primer de tot planteja’t si no te’n sortiries millor fent-ho amb algú altre”. Això podria valer tant a l’hora de muntar una campanya de mobilitzacions o programar un cicle de xerrades, com d’obrir nous mercats o presentar-se a un concurs públic.

Però la cooperació no demana tan sols predisposició, sinó també esforç. Esforç per cultivar relacions, imaginar possibilitats, estudiar-ne la viabilitat… Tota organització necessita gastar recursos per crear projectes compartits, per provar col·laboracions puntuals, per conèixer hipotètics futurs aliats. Crear projectes compartits amb els propers; provar col·laboracions puntuals amb els diferents; conèixer hipotètics futurs aliats amb els desconeguts. Però què dic gastar!, vull dir invertir, perquè a mitjà termini farem més amb menys i allò que fem serà millor i més sòlid.

Una funció bàsica que, al meu entendre, hauria de cobrir qualsevol organització és establir relacions permanents amb altres. Es pot fer establint a la cooperativa una àrea o persona responsable d’intercooperació o creant una comissió de relacions externes a l’entitat. Però, alerta, intercooperar i relacionar-se no equivalen a difondre només allò propi. Malament si creiem que el que fa la nostra entitat és tan important que les altres ens han d’ajudar o sumar-s’hi; però en canvi no ajudem o ens sumem a les activitats de les altres entitats. Per tant, una cosa és una comissió de difusió o d’extensió, legítima i igualment important, i una altra de diferent, una comissió de relacions externes, d’on haurien de sorgir projectes conjunts.

Tenir sempre a l’organització una part que explora l’exterior per connectar-s’hi és una bona manera de posar l’altre dintre, de convertir l’entorn en intorn. Però n’hi ha d’altres. Voldria referir-me també a la conveniència de compartir espai de treball, així com d’integrar en els plans de gestió de l’empresa punts de vista i actuacions procedents d’altres empreses, dues pràctiques que estem tirant endavant des del grup cooperatiu ECOS. Però d’això ja en parlarem la setmana que ve.

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.