Ens veiem a la Fira

9145031416_dbca7cec5a_z

 Falten molt pocs dies per a la segona edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya. El cap de setmana que ve, 26 i 27 d’octubre, durant tot el dissabte i fins al migdia del diumenge, milers de persones ens trobarem a l’antiga nau tèxtil de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, per conèixer tota mena d’experiències d’economia social i solidària i per debatre sobre el seu futur.

Cooperatives industrials, de serveis a les persones, ambientals, de comunicació, d’aliments agroecològics…; associacions i fundacions dedicades a la lluita contra la pobresa i l’exclusió social; grups de consum responsable; entitats de comerç just; monedes comunitàries; xarxes d‘intercanvi; finances ètiques…; totes les branques d’aquest arbre més esponerós a cada temporada que és l’economia solidària, reunides durant dos dies per presentar-se a una ciutadania ansiosa d’alternatives, per teixir acords d’intercooperació i per reflexionar sobre com reemplaçar el sistema econòmic que ens ha declarat la guerra a la gent treballadora i a la natura, aquest sistema que, per simplificar, anomenem capitalisme.

La segona edició de la Fira promet ser encara més gran que l’anterior. Si el 2012 hi van passar uns cinc mil visitants, aquesta porta camí de superar-los. De moment, disposa de més espai; hi haurà el doble d’empreses i entitats participants (183 expositors) i augmentaran també les activitats lúdiques i infantils, els tallers, les taules rodones, les xerrades, les exposicions, les projeccions…. Es calcula que més de 120 persones participaran en els actes de la Fira com a ponents o moderadores.

Miro cap enrere, recordo quan vam celebrar la primera reunió de la Xarxa d’Economia Solidària fa uns deu anys, i em sorprenc de constatar com hem crescut i madurat. Hem passat de ser unes quantes cooperatives de treball que volien difondre una forma diferent d’entendre l’empresa i l’economia, a aglutinar centenars de persones i un centenar llarg de cooperatives i entitats que operen en tots els àmbits del cicle econòmic (la producció, la comercialització, el consum, les finances, la moneda…), que s’expressen col·lectivament com a sector socioeconòmic i com a moviment social, i que tenen consciència d’estar-se convertint en alternativa al desgavell econòmic imperant.

Naturalment, tant la XES com l’economia solidària catalana encara coixegem; ens queda un llarg camí per recórrer. Però permeteu-me que aquests dies miri només la part plena de l’ampolla i que, fins i tot, em posi a somiar despert: ¿el fet que unes naus que han vist tants cossos extenuats pel treball de la filatura; que han intuït tants crits sords de ràbia i fet retronar tants crits alliberats de lluita, acullin ara centenars d’experiències de fer economia més justes, democràtiques i solidàries no pot ser una premonició del canvi que s’apropa? Us convido a anar-hi per gaudir de la part plena de l’ampolla i ajudar-nos a emplenar la resta.

No hi ha comentaris Permalink

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.