S’acaba el curs 2014-15, fem balanç cooperatiu!

 diadacoop15

 

 

 

 

 

Moltes cooperatives noves i moltes altres que s’han consolidat i fins i tot han crescut. Són iniciatives sense complexos, que conjuguen eficàcia amb democràcia, viabilitat amb capacitat de transformació social. Heus aquí un petit tast de les novetats entre les cooperatives catalanes d’aquest curs 2014-15 que ja s’acaba.

Des de fa un any, han nascut noves cooperatives com Gestió d’Escoles de Música, al Prat de Llobregat; Crític, cooperativa de treball dedicada al periodisme d’investigació; la cooperativa mixta d’habitatges en règim de cessió d’ús i de consumidors i usuaris La Borda; la cooperativa agrària, Cooperativa Safrà de les Garrigues, per recuperar el cultiu, i la cultura, del safrà, molt estès fins al segle XVI per tot el Principat; o Eticom – Som Connexió, per prestar serveis de telefonia i Internet. Acaben de néixer també Opcions de Consum Responsable, una cooperativa mixta de consum i serveis integrada alhora per Arç Corredoria d’Assegurances, Biciclot, la cooperativa de salut COS, Diva Hogar, Eticom i Fem Escala; a més d’altres cooperatives com a sòcies col·laboradores (Nusos, Quèviure i El Risell). Fem Escala mateix és alhora un altre projecte cooperatiu promogut per Celobert i Arç.  

Aquest dilluns passat va obrir la seva nau al carrer Santander Alencoop, la cooperativa de recollida a domicili de ferralla, formada per quinze africans procedents dels assentaments del Poblenou, desallotjats el 2013 per la policia; Alencoop té el suport de l’Ajuntament de Barcelona i és impulsada per Labcoop, en tant que promotora de l’emprenedoria social cooperativa. I així podríem continuar i continuar la llista de noves catalanes fins a arribar al centenar llarg de noves cooperatives de treball, de consum, de serveis, agràries… obertes a casa nostra en els darrers dotze mesos.

A més, la cooperativa d’iniciativa social Doble Via va fer 15 anys, els mateixos que la cooperativa de crèdit vinculada al món de la cooperació internacional, Oikocrèdit, que va celebrar els seus quinze anys de presència a Catalunya. La Cooperativa Nou Verd, centre espai de treball encarregat dels serveis de jardineria a Vilafranca, ha fet 20 anys, i L’Olivera 40, un aniversari que ha celebrat editant el llibre LOlivera: terra i gent.

La Cooperativa Agrícola de Bràfim, a l’Alt Camp, ha obert una agrobotiga per vendre producte de proximitat; Roba Amiga ha inaugurat una nova planta de recollida i tractament de roba a Cornellà; s’han obert nous Abacus a Vilafranca, Andorra, Palma i a València (el quart que té al País Valencià); el Grup Cooperatiu TEB ha inaugurat un nou  CoopMercat al barri d’Hostafrancs, que se suma als de Gràcia i Sant Andreu i el grup cooperatiu ECOS una segona seu central, al carrer Bailèn, a tocar de la Ronda de Sant Pere.

Som Energia ja supera les 20.000 persones sòcies ; La Fageda ha consolidat el seu projecte de melmelades; La Ciutat Invisible ha publicat el segon volum de la col·lecció Memòria Cooperativa, el llibre titulat “Un barri fet a cops de cooperació. El cooperativisme obrer al Poblenou”.

La cooperativa terrassenca que va introduir el comerç just a Catalunya, Alternativa 3, ha rebut el premi Memorial Lluís Companys de la Fundació Irla. L’alumnat de cinquè de primària de l’escola cooperativa El Puig, d’Esparreguera, ha estat guardonada als premis Baldiri Reixac.

3.580 alumnes de primària i secundària van participar l’any passat en el programa “Un dos, coop!” de difusió dels valors cooperatius, un programa finançat i promogut per Suara Cooperativa, coordinat per la cooperativa Aposta i amb els materials concebuts i elaborats per la cooperativa L’Apòstrof.

La Cooperativa Obrera de Viviendas del Prat i la cooperativa Ecoprat estudien la construcció de més habitatge cooperatiu al Prat de Llobregat; la cooperativa Calidoscoop inicia el seu projecte de Cooperativa d’Activitats i Emprenedoria; l’escola de teatre i cooperativa El Timbal ha aconseguit el finançament necessari per al seu nou local, emetent títols participatius amb el suport de Coop57 i altres cooperatives com Coopdemà, La Col i A+4. La cooperativa d’iniciativa social Teixidors també emetia el setembre passat títols participatius  per consolidar el creixement i disminuir la dependència dels ajuts públics, mentre que el Col·lectiu Ronda ha obert un nou despatx a Madrid davant les demandes d’assessoria que rep de la resta de l’Estat espanyol.

A finals d’aquest abril es presentava a l’auditori de Can Batlló el projecte Coòpolis, un espai d’iniciatives de l’economia social i solidària promogut per les cooperatives La Col i La Ciutat Invisible. A l’abril també tenia lloc la segona trobada estatal a Saragossa de socis i sòcies de Coop 57, mentre que la cooperativa de banca ètica Fiare ja és plenament operativa des de la tardor de l’any passat.

I així ens podríem estar una bona estona més esmentant les novetats cooperatives d’aquesta temporada. Segur que em descuido d’esmentar molts altres projectes tan importants com aquests que he dit. L’objectiu d’aquest balanç del curs no és ser exhaustius, sinó mostrar un tast que ens recordi i recordi a tothom que el cooperativisme és un moviment viu i divers.  Perquè Coop a Coop, cooperativitzem la societat!

(Text llegit el 5 de juliol de 2015 a Sant Andreu, a la tercera edició de la Diadacoop, amb motiu del Dia Internacional del Cooperativisme)

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.