Balanç cooperatiu del curs 2015-2016

 

Diadacoopblog

El curs 2015-2016 s’ha caracteritzat pel desenvolupament de nous projectes per part de les cooperatives ja existents. Heus aquí un petit tast d’aquestes novetats.

Eticom Som Connexió ja té un miler de socis i sòcies als quals ofereix serveis de telefonia ètica i cooperativa, en un intent per trencar l’oligopoli d’aquest sector, controlat per unes quantes multinacionals.

La cooperativa Sostre Cívic ha promogut al barri del Born els primers habitatges cooperatius de cessió d’ús de Barcelona, a més d’habitatges en règim de masoveria urbana a Sant Cugat del Vallès i una iniciativa de co-habitatge sènior a Barcelona.

A l’octubre de l’any passat, es van celebrar cent vint-i-cinc anys de La Flor de Maig, la cooperativa obrera de consum més gran de Catalunya, situada al Poblenou i recuperada per al barri ara fa quatre anys. Al mateix mes també, Cadí, la cooperativa lletera de la Seu d’Urgell, va fer cent anys, i segueix tenint un paper clau en l’economia pirinenca. En aquest 2016, la cooperativa Plana de Vic ha complert cinquanta anys; la Fundació Roca i Galés, quaranta; L’Apòstrof, vint, els mateixos que Cydonia, la cooperativa de consum ecològic i responsable del Poblenou; i COS, cooperativa de salut, cinc.

A l’octubre també, la Cooperativa Safrà de les Garrigues va organitzar la quarta Festa de la Rosa del Safrà. Aquesta cooperativa ha recuperat a Catalunya el cultiu del safrà, molt important a l’edat mitjana.

Som Energia va instal·lar al novembre passat la seva primera planta fotovoltaica d’autoconsum col·lectiu, que està situada a Alcolea del Río (Sevilla), i que produeix l’energia equivalent al consum anual d’unes 1.500 famílies i un estalvi de 900 tones de CO2 a l’any. Uns mesos després, a l’abril, Som Energia ja té 25.000 persones sòcies. Al novembre també, obria a Santa Coloma de Gramenet la fabrica de cervesa artesana i restaurant alhora, Capfoguer, en forma cooperativa. A la cervesa artesana es dedica també la cooperativa de treball La Puça, creada per aquestes dates.

Al desembre, la Cooperativa Obrera de Viviendas va obrir un centre de dia. La cooperativa Biciclot, dedicada a la mobilitat sostenible i la promoció de la bicicleta, està rehabilitant un antic magatzem del Poblenou de Barcelona, Can Picó, per convertir-lo en un centre dedicat a la bicicleta. Compacto, una cooperativa de comunicació digital i transmèdia, va produir El camí més llarg, la pel·lícula que va guanyar el Premi Gaudí 2016 a la Millor Pel·lícula en català.

El cap de setmana 9 i 10 d’abril, les cooperatives del barri de Sants, a través d’Impuls Cooperatiu de Sants, van celebrar la Primavera Coop, la Festa / Fira de l’Economia Social i Solidària de Sants.

Al maig, va tenir lloc la segona edició del Literal, Fira d’Idees Llibres Radicals, impulsada per la cooperativa Cultura21 i amb el patrocini, entre altres, del Col·lectiu Ronda, el COOP57 i la Xarxa d’Economia Solidària.

El mateix mes, 250 nois i noies, representants de les 63 cooperatives d’alumnes catalanes, van constituir la federació de cooperatives d’alumnes de Catalunya amb el nom d’Alumnes.coop. Aquest curs escolar ha estat el primer del Nou Patufet, una nova cooperativa d’ensenyament nascuda com a reacció al tancament de l’escola concertada Patufet, amb gairebé cinquanta anys de vida al barri de Gràcia.

Suara Cooperativa s’ha incorporat al Projecte Pilot de Lluita contra la Pobresa Energètica i va rebre el juny el segell Làbora, un reconeixement atorgat per l’Ajuntament de Barcelona pel seu compromís amb la contractació dels col·lectius en risc d’exclusió de la ciutat. La cooperativa de persones consumidores i usuàries Minera Olesana, d’Olesa de Montserrat, que subministra l’aigua més barata de tot Catalunya, s’ha incorporat al Grup Clade. Per la seva banda, les cooperatives Fem Escala, una altra manera d’entendre l’administració de finques, i Yamgo, una cooperativa tecnològica, s’han incorporat al grup Ecos. COOP57 ja ha posat en marxa la Fundació Coop57, una eina per recollir donacions i que donin suport financer a iniciatives d’economia social i solidària. A l’assemblea general de socis i sòcies del maig passat de Fiare es va poder votar per primer cop en línia per tal de reforçar-ne la participació. Celobert està acabant la HuloHaus, a Cerdanyola, la primera casa passiva, és a dir, un edifici ecològic construït en fusta i cotó reciclat. L’espot publicitari, fet per L’Apòstrof, sobre el Vi Únic de L’Olivera va ser premiat al Penedès Festival Internacional de Cinema del Vi i del Cava 2015. La Ciutat Invisible va guanyar el Premi Jacint Dunyó de Cooperativisme i Economia Social i Solidària. L’Escola Sant Gervasi ha obtingut dos premis Euroscola organitzats pel Parlament Europeu.

Gedi està promovent l’equinoteràpia social i els anomenats espais socials, on professionals i persones voluntàries fan activitats adreçades al reforç escolar o l’envelliment actiu. Abacus ha sobrepassat els 800.000 socis i sòcies de consum. El projecte d’activitats solidàries per a la gent gran “Saber per compartir”, dut a terme a Barberà del Vallès per la cooperativa d’iniciativa social Doble Via ha estat escollit com a bona pràctica per la Federació de Municipis de Catalunya, El grup cooperatiu TEB s’ha convertit en un dels principals fabricants de l’anomenat Bloc de Sal de Pèrsia, una nova forma de cuinar a la graella, que ha triomfat al Simposi Gastronòmic de Munic. El Col·lectiu Ronda ha demandat Uralita per totes les persones afectades per la inhalació d’amiant. Iacta Sociojurídica acaba de crear OFICANPE, l’oficina de suport a la cancel·lació d’antecedents policials i penals, que té com a objectiu acompanyar persones d’origen migrant en la cancel·lació de tot tipus d’antecedents.

I així ens podríem estar una bona estona més esmentant les novetats cooperatives d’aquesta temporada, que són moltes. El cooperativisme català és, avui, un moviment viu, transformador i cada cop més conegut i apreciat, tal com revela l’estudi encarregat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, que assenyala també que més de la meitat de catalans i catalanes consumeix productes o serveis de cooperatives.

Coop a Coop, cooperativitzem la societat!

 

(Text llegit el 2 de juliol de 2016 al Prat de Llobregat, a la quarta edició de la Diadacoop, amb motiu del Dia Internacional del Cooperativisme)

 

 

 

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.