Qui sóc

Em dic Jordi Garcia Jané. Crec que un altre món no sols és possible, sinó que ja existeix en embrió. L’integren milers de noves maneres de treballar, consumir, habitar, relacionar-se i gestionar la cosa pública. Són formes més democràtiques, equitatives i sostenibles que les actuals, fins i tot més eficaces. Es diuen cooperatives, finances ètiques, pressupostos participatius, treball col·laboratiu en xarxa, ciutats en transició, assemblees de barri…

D’ençà que tenia setze anys, i ja passo dels cinquanta, m’he dedicat a impulsar aquestes experiències des d’una pila d’entitats i moviments com el Moviment d’Objecció de Consciència, el moviment ecologista, els mitjans de comunicació alternatius o el moviment ciutadà de Santa Coloma de Gramenet, on visc. Tota la contribució que hagi pogut fer a aquestes experiències m’ha retornat amb escreix en forma d’amistats, coneixement i sentit a la vida.

Quan amb un altre company i una companya vam fundar la cooperativa L’apòstrof, allà pel 1997, el nostre objectiu era guanyar-nos les garrofes treballant a favor de causes com aquelles. Des d’aleshores, he tingut l’oportunitat d’aprofundir en el cooperativisme i l’economia social i solidària, tant des de l’estudi com des de la pràctica en la Xarxa d’Economia Solidària, en entitats de finances ètiques i de consum responsable, i en el moviment cooperatiu, participant des de L’apòstrof en projectes tan il·lusionants com el grup cooperatiu Ecos i la cooperativa Labcoop.

He impartit classes en cursos, postgraus i màsters sobre economia cooperativa; he participat en centenars de xerrades, conferències i taules rodones, com centenars han estat els articles que he escrit per a revistes com Illacrua, Mientras Tanto, Nexe i tantes altres, i pels quals he guanyat alguns premis periodístics. Sóc coautor de llibres com ¡Abajo los muros de los cuarteles! (1981), Amb raó, insubmissió (1989), La dimensió cooperativa (2001, 2006), Economía solidaria y crisis capitalista (2010) i Democracia económica (2011), així com autor d’Adéu capitalisme. 15M-2031 (2012).

Hi ha qui em creu un expert en cooperativisme, economia solidària i alternatives econòmiques i socials en general; jo prefereixo considerar-me algú que comença a saber prou per poder oferir els seus coneixements als altres mentre segueix aprenent també dels altres.

La meva feina dintre l’Apòstrof consisteix a investigar, divulgar, formar i assessorar en cooperativisme, consum responsable, finances ètiques, participació, responsabilitat social empresarial, processos d’intercooperació, emprenedoria social, canvi organitzatiu i altres de relacionats.

Treballo per a cooperatives, associacions, fundacions, editorials i administracions. Tan sols accepto aquells encàrrecs als quals crec que puc aportar i dels quals puc aprendre. Si penses, si penseu, que us puc ajudar, parlem-ne; em teniu a la vostra disposició.